Габрово '21

Европейски зелен лист
Честито! Габрово спечели „Европейски зелен лист 2021“! (видео)
08.10.2020, 18:32 Миглена Въгленова

Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“ за 2021 г. заедно с парична премия от 75 000 евро. Другият носител на приза стана град Лапеенранта от Финландия.

Победителите бяха обявени от европейския комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус на официална церемония тази вечер.

Събитието се излъчваше на живо онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 г.

„Този успех е резултат от дейността на моя екип и на всички хора, които работят за зелената трансформация на градската среда в Габрово. Вярвахме, че заслужаваме наградата и сме щастливи, че усилията ни бяха високо оценени. Надяваме се, че ще имаме шанс в бъдеще да споделим нашите идеи и проекти с други градове в Европа.“, каза кметът Таня Христова по време на награждаването.

Присъстваха още председателят на Общинския съвет инж. Климент Кунев, зам.-кметът Мария Йозова и екипът на Община Габрово. В рамките на церемонията френският град Гренобъл беше обявен за следващата Европейска зелена столица за 2022 г.

Това е третото кандидатстване на нашия град за престижното отличие. От общо 18 участници до финалния етап бяха допуснати пет града, сред които датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн. След първото ниво на техническо оценяване Габрово бе с най-висок резултат от 36 точки. Той е и единственият град от Централна и Източна Европа, който е печелил наградата в нейната петгодишна история.

Акцент в концепцията са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в обществения транспорт, разделното събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите. С титлата Габрово се ангажира да продължи развитието на екологичните политики и да реализира инициативи за подобряване на околната среда.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява постигането на ,,зелен растеж“ и отличава града, приложил най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.

Запис от награждаването на Габрово можете да гледате във видеото (обявяването на наградата е на 37-ата минута):