Габрово '21

Европейски зелен лист
Габрово защитава кандидатурата си за „Европейски зелен лист“
02.10.2020, 11:37 Миглена Въгленова

На 7 октомври Габрово ще защити своята кандидатура за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист 2021“. Ден по-късно имената на градовете, които ще спечелят 75 000 евро, ще бъдат официално обявени, като могат да бъдат избрани до два финалиста.

Защитата на концепцията ще бъде представена от кмета Таня Христова. Габрово ще мери сили за наградата с още четири града – Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн от Дания, както и Лапеенранта от Финландия.

След първия етап на техническо оценяване Габрово е с най-висок резултат от 36 точки, следван от Нюборг с 30 точки.

Представянето ще се състои чрез видеоконферентна връзка пред 7-членно жури, съставено от европейски експерти.

Финалистите ще разполагат с 20 минути, за да потвърдят ангажимента си за постигане на устойчиво градско развитие, стратегии за комуникация с гражданите и изпълнение на конкретни екологични дейности. В рамките на 10 минути кандидатите ще отговарят на въпроси на журито.

Церемонията по награждаването ще се излъчва на живо онлайн от португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за тази година. Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус ще обяви победителите в 18:00 часа на 8 октомври 2020 г. Събитието може да бъде гледано след задължителна регистрация на: https://www.lisboa.pt/en/egca-egla-awards-ceremony (до 02:00 часа на 6 октомври).

Габрово е единственият български град, който за трети път се бори за наградата „Европейски зелен лист“. Акцентът в кандидатурата са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в градския транспорт, разделното събиране на отпадъците и обществената осведоменост. Посочени са три добри практики – детска градина „Слънце“, която е първата публична пасивна сграда, проект „Цветен град“ с кампаниите за озеленяване на междублокови пространства и инициативата „Приеми ме на село“ с фокус върху екологията.