Габрово '21

Европейски зелен лист
Габрово отново единствен BG кандидат за „Европейски зелен лист“
18.11.2019, 14:27 Миглена Въгленова

За трети път Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“, която ще определи финалиста за 2021 г.

В надпреварата влизат още 17 европейски града – френските Авиньон и Виши, румънският Бистрица, испанските Карбайо и Риба-Роха де Турия, турският Чифтликкьой, германският Косвиг, датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн, финландските Кеми и Лапеенранта, португалските Оливейра ду Оспитал и Виана ду Кастело, сръбският Сомбор, литовският Таураге и латвийският Валмиера. 

В кандидатурата си Община Габрово посочва постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, чрез което се подобрява транспортната достъпност и се намалява шумът, придобивките в градския транспорт, разделното събиране на отпадъците и обществената осведоменост.

Поставен е акцент върху три добри практики – детска градина „Слънце“, която е първата публична пасивна сграда, проект „Цветен град“ с кампаниите за озеленяване на междублоковите пространства и инициативата „Приеми ме на село“ с фокус върху екологичния аспект.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците и водите.

След подбора няколко кандидатури ще направят презентации пред журито през месец юни 2020 г. Печелившите ще бъдат обявени на церемония в португалския град Лисабон, който е отличен като Зелена столица на Европа за 2020 г.

Миналата година Габрово бе един от петте града, избрани да се състезават във финалния етап за наградата за 2019 г. Защитата на концепциите се състоя в холандския град Ниймеген.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява постигането на ,,зелен растеж“ и отличава града, приложил най-добре зелените идеи. Могат да бъдат избрани до два финалиста, наградата е 75 000 евро.

Снимки: Секретариат на наградата „Европейски зелен лист“