Габрово '21

Европейски зелен лист
Габрово е сред петте финалиста за еконаградата „Европейски зелен лист“
19.04.2018, 14:56 Миглена Въгленова

Габрово е един от петте града, които са избрани да се състезават във финалния етап за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист 2019“. От общо 15 подадени кандидатури сред класираните са и градовете Корнела де Лобрегат (Испания), Хорст ан де Маас (Холандия), Йоенсуу (Финландия) и Мехелен (Белгия).

Финалистите са поканени да направят презентации пред журито на конкурса, за да потвърдят ангажимента си за постигане на устойчиво градско развитие, конкретни стратегии за комуникация с гражданите и изпълнение на екологични дейности, ако станат носители на наградата. Защитата на концепциите ще се състои на 21 юни 2018 г. в холандския град Ниймеген, който носи титлата „Европейска зелена столица“ за тази година. Победителят ще бъде обявен на официална церемония същия ден.

За първи път, за да отпразнуват десетата година от другия голям конкурс „Европейска зелена столица“, организаторите ще наградят печелившия град със 75 000 евро, с които да изпълни годишната си екологична програма. Могат да бъдат избрани до два финалиста.

Габрово е единственият български град, който за втора поредна година се бори за наградата „Европейски зелен лист“. Акцентът в кандидатурата са постиженията в енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и устойчивата градска мобилност, управление на зелената система, опазване на околната среда чрез разделно събиране на отпадъците и пречистване на водите. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие, както и получените от Община Габрово екологични награди.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява труда и успеха за постигане на ,,зелен растеж“, като наградата се присъжда на онзи град, който приложи най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.