Габрово '21

Европейски зелен лист
Габрово отново е кандидат за наградата „Европейски зелен лист“
13.11.2017, 14:01 Миглена Въгленова

За втора поредна година Габрово е единственият български град, който ще се бори за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“. Кандидатурата е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти.

В състезанието за 2019 г. влизат още 14 европейски града, сред които френският Авиньон, испанският Корнела де Лобрегат, германският Делич, холандският Хорст ан де Маас, финландският Йоенсуу, белгийският Мехелен, естонският Пярну, румънският Роман, португалският Сантарем, гръцкият Серес, кипърският Строволос, литовският Таураге и латвийският Валмиера. 

В кандидатурата си Община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и устойчивата градска мобилност, управление на зелената система, опазване на околната среда чрез разделно събиране на отпадъците и пречистване на водите. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие, както и получените екологични награди.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики. След подбора няколко кандидатури ще направят презентации пред журито през месец април 2018 г. Могат да бъдат избрани до два финалиста, които ще станат ясни през юни месец следващата година. 

За първи път, за да отпразнува десетата година от другия голям конкурс – „Европейска зелена столица“, Комисията ще отпусне на носителите на титлата „Европейски зелен лист 2019“ по 75 000 евро, за да започнат да изпълняват годишната си екологична програма.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява труда и успеха за постигане на ,,зелен растеж“, като наградата се присъжда на онзи град, който приложи най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.