Габрово '21

Европейски зелен лист
Габрово е единственият български кандидат за „Европейски зелен лист 2018“
13.12.2016, 12:45 Миглена Въгленова

Габрово е един от 14-те европейски града, които ще се борят за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2018 година. Единствената българска кандидатура е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти – професионалисти в различни тематични сфери.

Габрово ще се състезава с албанския град Кукъс, белгийския Льовен, германския Лудвигсбург, шведския Ваксьо, италианския Гроталие, испанските Лорка и Жирона, португалските Оливейра ду Оспитал, Барейро и Фундао, литовските Алитус, Йонава и Таураге.

Кандидатите за наградата „Европейски зелен лист 2018“ ще бъдат оценявани на базата на критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики.

След оценка на всички предложения ще бъдат подбрани няколко кандидатури, които ще трябва да направят презентации пред журито през месец април 2017 г. Могат да бъдат избрани до два финалиста.

В своята кандидатура Община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и градската среда, управление на зелената система, новоизграденото регионално депо за отпадъци и реализацията на проекта за воден цикъл. Важен момент са дейностите по обществена осведоменост и гражданско участие в посочените сфери.

Носителите на екологичната награда ще бъдат обявени през юни месец следващата година на церемония в германския град Есен, който е избран за Европейска зелена столица на 2017 г.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява труда и успеха за постигане на ,,зелен растеж“, като наградата се присъжда на онзи град, който приложи най-добре зелените идеи. Победителите поемат ролята на посланик и насърчават други градове да последват техния пример.

„Все повече градове осъзнават, че инвестициите да направим нашите градове зелени са инвестиции в благоденствието на гражданите, в работни места и здравословна среда.“, коментира Кармена Вела, еврокомисар по околната среда, морското дело и рибарството. „Градовете са местата, където потенциалът за европейски растеж е най-голям и където повечето европейци виждат политиката за околна среда в действие. Тези градове-кандидати ни показват онази ангажираност и отдаденост, които ще им помогнат да просперират в бъдеще.“