Габрово '21

Европейски зелен лист
Посланици на европейските държави гостуваха в Габрово
18.11.2021, 07:56 Мартина Груева

Двадесет посланици на европейски държави гостуваха в Габрово и всеки от тях посади дърво, символ на страната, която представлява, в парк Маркотея. Събитието се организира по инициатива на словенския посланик Н.Пр. Анжей Франгеш във връзка с ротационното председателство на Словения на Европейския съюз.

В Габрово бяха посланиците на Словения, Франция, Чехия, Испания, Белгия, Дания, Ирландия, Гърция, Италия, Нидерландия, Словакия, Естония, Австрия, Румъния, Германия, Португалия и Швейцария и заместник посланиците на Унгария, Полша и Литва.

Дървета засадиха още кметът на Габрово Таня Христова, председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев, зам.-областният управител Стилияна Тинчева, зам.-кметът на Община Габрово Невена Минева, зам.-ректорът на Технически университет – Габрово доц. Пламен Цанков, оглавяващият офиса на представителството на европейската комисия в България Цветан Кюланов. 

Таня Христова приветства посланиците с добре дошли: „Дърветата са символ на всичко онова, което е Европейският съюз и към което се стремим. Те имат здрави корени, но и достигат небесата; пълни са с живот – дом на изключително многообразие от живи същества. Дълголетни са и мъдри. Различни са, но заедно устояват и на най-силните ветрове.

Сигурна съм, че фиданките, които посадим сега ще пораснат големи и силни дървета, които ще останат дълго след нас. И ще се превърнат в любимо място на габровци със своето многообразие, уникалност и хармония.”

Посланик Франгеш също поздрави гостите посочи като причина да избере Габрово уникалността на града и отличието на европейската комисия „Европейски зелен лист“, което Габрово получи за своите зелени политики. В обръщението си към своите колеги той демонстрира и добро познаване на габровския хумор.

След събитието в парк Маркотея посланиците посетиха Интерактивния музей и се запознаха с индустриалното минало на града ни и бизнеса в момента.  

Сред засадените в парк Маркотея видове са габър и келяв габър, кипърски кедър, дъб, бяла ела, ябълка, бреза, пиния, дребнолистна липа, офика, бук, обикновен и зимен дъб, корков дъб, източен чинар, лирово дърво, едролистна липа, бряст, лиственица, морски бор, черна мура.

Повече снимки от деня можете да видите в албума във фейсбук страницата на Община Габрово, посветен на събитието.